Hypnose
hypnose is het gedeeltelijk omzeilen van de kritische factor, behorende tot het bewustzijn, waarbij suggesties acceptabel dienen te zijn en daardoor direct in het onderbewustzijn worden opgenomen.

Het is onmogelijk om in een hypnose te blijven steken
In films e.d. wordt wel eens gesuggereerd dat iemand in hypnose is blijven steken. Weest gerust, dat is een fabeltje en gewoonweg niet mogelijk.
Er is nog nooit iemand in hypnose gebleven!
Na de sessie
Je lichaam voelt na de sessie nog een poosje heerlijk ontspannen, maar je brein is helder, fris en scherp. Je kunt dus ook gewoon weer zelf naar huis rijden.
In veel gevallen heb je direct na de sessie resultaat. In enkele gevallen, zoals bij gewichtsbeheersing, kan het even duren voordat je resultaat ziet. Soms is het onderbewustzijn wat traag in het doorvoeren van de veranderingen en komt het resultaat wat later.
Herxheimer-effect
Soms treedt binnen 10 dagen na de hypnose het Herxheimer-effect op, een bekend fenomeen in de geneeskunde. Het is een genezingsreactie, een teken dat je daadwerkelijk aan de betere hand bent en dat lichamelijke afvalstoffen en negatieve emoties een uitweg uit het lichaam zoeken. Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid of verergering van het probleem waar je juist van af wilt zijn. Geen zorgen, dit is een natuurlijk proces. Veel water drinken helpt het lichaam om de afvalstoffen sneller af te voeren.
Kans van slagen
Hypnose werkt net als andere therapieën of medicijnen niet voor iedereen. Gelukkig komt dit bij hypnose niet zo vaak voor en je wordt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid op de sessie zodat de slagingskans optimaal is.
Iets wat je niet kent, kan wat spannend zijn. Zo ook met hypnose. Daarom hier wat meer informatie over hypnose en hypnosetherapie.
Allereerst de meest voorkomende misverstanden ophelderen:
- hypnose is geen slaap
- hypnose is een natuurlijke staat van zijn die we allemaal wel eens ervaren hebben: tijdens het dagdromen, iets op de ‘automatische piloot’ doen, een afrit op de snelweg gemist hebben of emoties tonen bij het kijken naar een film
- een hypnotherapeut kan geen controle over de cliënt uitoefenen
- men kan niet in hypnose blijven (er niet meer uit kunnen komen)
- hypnose heeft nog nooit iemand nadeel berokkent
Iedereen is te hypnotiseren
Zo’n 90% van alle mensen is goed te hypnotiseren. Bij 10% van de mensen is directe hypnose eigenlijk ongeschikt. Het betreft hier vooral mensen die voortdurend de controle willen behouden, onrustige mensen en kleine kinderen. Ook bij deze groep is hypnose mogelijk, maar zullen de suggesties op een indirecte en tolerante wijze gegeven dienen te worden. Ook hebben zij meer voorbereidingstijd nodig en kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met een thuissessie.
Jij behoudt altijd de eindregie
Hypnose is een heel bijzondere ervaring. Vaak ervaar je een heerlijke ontspanning. Je hoort alles, maakt alles mee én behoudt te alle tijde zelf de controle.
Hypnose tegen de wil is dus onmogelijk. Het bewustzijn blijft de gegeven suggesties controleren en zal een blokkade opwerpen indien de suggesties niet overeenkomen met het uiteindelijke doel.
Niet nodig om achtergrond van probleem te bespreken
Het kan voorkomen dat je liever niet praat over de achtergrond van een bepaald probleem. Dat is geen probleem! Bij directe hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.
Hypnose is geen slaap
Je gaat niet slapen. Je bent gewoon bij bewustzijn en maakt, zoals aangegeven, alles mee. Jouw brein weet echter precies wat er bedoeld wordt met het commando ‘slaap’ en zal je een zetje geven om sneller en dieper te ontspannen of direct in hypnose te gaan.
Wel kun je onder hypnose zijn naderhand vergelijken met een droom die je eerder hebt gehad. Je herinnert je delen ervan. Soms herinneren hypnotisanten zich bijna letterlijk alles, soms helemaal niets meer. In dat laatste geval spreken we van natuurlijke amnesie.