Alleengeboren Tweeling

Alleen geboren tweeling

Het komt vaker voor dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 10 mensen een alleengeboren tweeling of zelf meerling is.

Nu hoor ik je denken “ja nou, dat was in de buik. Daar heb ik nu toch geen last van?”
Daar kun je je in vergissen…

Veel alleengeboren tweelingen ervaren nog al eens één van de volgende kenmerken:

 • moeite met ergens afscheid van nemen
 • angst voor het donker of kleinere ruimtes
 • altijd op zoek te zijn. Maar naar wie of naar wat weet je eigenlijk niet.
 • perfectionistisch zijn en toch is iets nooit helemaal goed
 • veel dingen (tegelijkertijd) beginnen, maar moeite hebben iets echt af te ronden
 • graag vastgehouden willen worden, of juist helemaal geen lichamelijk contact willen hebben
 • hoog sensitiviteit

Maar denk bijvoorbeeld ook aan:

 • een vitamine B12 tekort
 • huilbaby’s
 • kinderen die niet willen eten
 • last van eczeem of allergieën
 • stemmingswisselingen
 • stress gerelateerde klachten zoals tandenknarsen, nagelbijten en paniekaanvallen

Ik kan nog wel even doorgaan met de lijst. Maar de kans is groot dat er voor de alleengeboren tweelingen onder jullie al wel wat herkenningspunten waren.

Maar hoe kan het dan dat je hier nooit eerder van gehoord hebt? Vaak hebben moeder en verloskundige niet in de gaten gehad dat er sprake was van een twee- of meerlingen zwangerschap. Mogelijk is in het begin van de zwangerschap wel een bloeding geweest, maar omdat de vrouw nog zwanger was, werd dat -begrijpelijk- als ‘innestelingsbloeding’ gezien. Maar het blijkt nu dat innestelingsbloeding ook maar bij 10% van de zwangeren het geval is. Op een echo is de embryo of foetus niet altijd te zien geweest of daarvoor al overleden. Het fysieke deel kan of als ‘leeg vruchtzakje’ gezien worden, of ‘opgenomen’ worden door het lichaam van moeder of overlevende meerling.

Herken je je in eerdergenoemde kenmerken en wil je hier wat mee?
Je bent van harte welkom in mijn praktijk.
Samen kunnen we kijken welke emoties hier in getriggerd worden. Om daarbij uit te zoeken van wie die emoties zijn, van jou of van jouw tweeling. En hebben jouw emoties nog een functie of mogen ze losgekoppeld worden?

In de sessie gaan we ook kijken of jij alleen jouw eigen ‘levensrugzak’ draagt, of misschien ook die van het andere zieltje erbij genomen hebt. Waardoor je dus niet alleen jouw eigen pad loopt, maar onbewust altijd druk ervaart aangezien ook dat pad van een ander gevoeld wordt.

Het is niet zo dat je na deze sessie weer een eenling bent. Wel zal er veel ‘op zijn plek vallen’ voor je. Daarmee wordt een proces in gang gezet waarmee je meer rust en herstel voor jezelf gaat ervaren.

Nu snap ik heel goed dat dit alles heel “vaag” klinkt. Dat is niet alleen een standaard reactie van veel cliënten, het was zelfs mijn eigen reactie toen ik hier jaren geleden over leerde! Inmiddels weet ik beter, heb mijn eigen lessen erin geleerd én bovenal krijg ik van cliënten dezelfde reactie terug. Dat het zo waardevol is om dit stuk van je zelf te (h)erkennen. Of zoals een cliënt laatst zei “al die losse eindjes zijn duidelijk geworden. Die kunnen nu stuk voor stuk afgerond worden. Om daarmee echt alleen mezelf te zijn en niet zonder het sluimerende gevoel op de achtergrond.”

Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact met mij op via e-mail of telefoon.